top of page

Verse Praat Uit De Gemeenteraad - 15/03/2022

Een kort overzicht van enkele interessante agendapunten


Cansu Pinarci - Genkse Gemeenteraad betuigt solidariteit met Oekraïne

De Gemeenteraad betuigt zijn solidariteit met het Oekraïense volk, en vindt dat de Oekraïners in een vrij en democratisch Oekraïne moeten kunnen leven. In naam van alle Genkenaren roept de gemeenteraad op tot het onmiddellijk beëindigen van de vijandelijkheden en het terugtrekken van de troepen van de Russische Federatie. De gemeenteraad vraagt om de vluchtelingen te ondersteunen en specifieke maatregelen te nemen om hen waar nodig in overleg met de hogere overheden in onze stad op te vangen, aan de partnerziekenhuizen van Stad Genk te vragen om medisch materiaal dat eventueel gemist kan worden te inventariseren en te verzamelen om naar Oekraïne te sturen en verenigingen en anderen waar mogelijk te ondersteunen in het opzetten van hulpacties.

 

Tom Arts - Regionaal Zorgstrategisch Plan (RZSP)

Het Regionaal Zorgstrategisch Plan (RZSP) van het ziekenhuisnetwerk Noord-Oost Limburg, bestaande uit het Ziekenhuis Oost Limburg in Genk en Maaseik en het Ziekenhuis Noorderhart in Pelt werd goedgekeurd door de OCMW Raad. Het logisch zorggebied van dit netwerk omvat 19 gemeenten en strekt zich uit van Hamont-Achel in het Noorden tot Lanaken in het Zuiden en bestaat uit 441.058 inwoners in 2021. Met dit plan beogen de ziekenhuizen de kwaliteit en toegankelijkheid van gezondheidszorg voor de inwoners van het netwerk te verbeteren en geven zij hun ambities weer voor de komende jaren in de vorm van samenwerking.

 

Wim Dries en Toon Vandeurzen - Geen verlenging voor twee wedkantoren in Genk

Stad Genk ontving twee aanvragen van de Betcenters op de Europlaan en de Vennestraat om een convenant (een soort overeenkomst) voor een wedkantoor af te sluiten. De gemeenteraad weigert nu beide convenanten. Sinds 2018 worden gokcentra in onze stad beperkt of herverdeeld. De plaatsen waar je kan gokken zijn in Genk de voorbije jaren gedaald, een trend die de stad verder wil zetten.

In 2018 was Stad Genk nog koploper in het aantal kansspelinrichtingen. De gemeenteraad vroeg toen Justitieminister Koen Geens om het gokken strenger te gaan reglementeren. Met de komst van het convenant tussen stad en uitbater kunnen we het aantal wedkantoren in Genk beperken. We zijn daar al deels in geslaagd en zetten dat met deze beslissing verder. We zullen ook de volgende vijf convenanten op dezelfde manier benaderen om de gokinstellingen nog meer te beperken en te spreiden in ruimte. In Genk zijn er 7 vergunde wedkantoren. Dit aantal is hoog in verhouding met de maximum toegelaten 600 wedkantoren in België. In België is er 1 kantoor per 19.281 inwoner tegenover 1 op 9.575 inwoners in Genk.

Uiteraard zetten we ook verder in op preventie rond middelengebruik en verslaving. Ook gokken en gamen zijn opgenomen in ons drugbeleid. We hebben een aanbod voor mensen die problemen krijgen door hun gokgedrag. Gokken is een onderschat probleem, daarom blijft een laagdrempelige hulp belangrijk.

 

Anniek Nagels – The Gallery gaat door

Het stadsbestuur verlengt de overeenkomst met vzw Kunstenarij voor het beheer, de invulling en de communicatie van The Gallery. Deze tentoonstellingsruimte in het voormalige pand van Esprit in de Molenstraat is een ideale plek voor beginnende kunstenaars en gevestigde waarden om hun talenten te laten zien. De vzw zorgt ervoor dat er minimum tien tentoonstellingen per jaar plaatsvinden, selecteert de kunstenaars, gaat op zoek naar nieuwe kunstenaars, zorgt voor kruisbestuiving en werkt minimum één eigen 'The Gallery tentoonstelling' uit.102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page