Zoeken
  • CD&V Genk

Tom Cox: "Resultaatverbintenis werkt!"

Tom, je staat op de 4de plaats van de verkiezingslijst voor het Vlaams Parlement. Hoe beleef jij de campagne?

Het is bijzonder eervol dat men mij gevraagd heeft om vanuit het onderwijs deze plek in te nemen. Het laat zien hoe belangrijk onderwijs is voor onze partij. We willen blijven inzetten op ambitieus onderwijs voor iédere leerling. De campagne is heel intens en geeft een grote voldoening. Ik merk dat ons positief verhaal erg gewaardeerd wordt door een breed publiek. Mensen zijn de negatieve boodschappen beu. Met onze lijst hebben we een sterke lijst met stuk voor stuk positieve kandidaten.
Hoe heb je de gemeenteraadsverkiezingen in Hasselt ervaren? Was je tevreden met het resultaat?

De gemeenteraadsverkiezingen waren mijn eerste stappen in de actieve politiek. Ik was al jaren daarvoor actief achter de schermen. Zo schreef ik mee aan onderwijsteksten. Ook kwam het boek ‘Mosterd’ van mijn hand. Een leuke leerschool! Een jaar geleden wilde ik zelf mee actie ondernemen. De drang werd groot om dat positieve verhaal voor een krachtige samenleving mee vorm te geven. Ik werd onmiddellijk verkozen. Jammer genoeg werden we uit de coalitie gehouden. Maar vanuit onze positie vandaag blijven we werken aan de levenskwaliteit van iédere Hasselaar.


Hoe combineer je de politiek met je functie als directeur van een grote middelbare school?

Ik ben al 13 jaar directeur van onze school waardoor ik ondertussen heb kunnen ervaren hoe je efficiënt met tijd kan omgaan. Mijn leuze is om een probleem vast te stellen en ook onmiddellijk aan te pakken mét resultaatverbintenis. Dit werkt! Maar het is vooral de passie om mee te werken aan een goede samenleving die ervoor zorgt dat deze combinatie mogelijk is. Vanuit midden de mensen weet ik heel goed wat er leeft in vele gezinnen. Deze ervaring laat ik doorwegen in mijn politiek verhaal. Ik wil écht gaan voor een sterk onderwijs én een sterke samenleving voor iédereen.


Je hebt het boek ‘Recht op ongelijkheid’ geschreven. Heb je daar al veel reacties op gekregen?

Ontzettend veel. Het verhaal werd goed opgepikt. Vele scholen en directeuren zijn zoekende hoe ze nog beter onderwijs kunnen organiseren dat afgestemd is op onze gewijzigde samenleving. Ik heb het geluk gehad met mijn lerarenteam om de voorbije jaren een schoolsysteem te ontwikkelen dat kan inspelen op de verschillende leerbehoeften van onze leerlingen. Én we hebben ondertussen een manier gevonden waarop we vorm kunnen geven aan individuele leertrajecten waardoor vele jongeren aangesproken worden. Dit verhaal wil ik graag naar buiten brengen ter inspiratie van zoveel mogelijk onderwijsmensen.


Tom, je stelt je boek ook in Genk voor, dus moet ik deze slotvragen stellen: Is volgens jou een fusie tussen Genk en Hasselt mogelijk? Hoe ervaar jij de huidige werking tussen de twee grootste steden van Limburg?

Hasselt en Genk vormen vandaag een sterke bipool. In de komende jaren moeten we dit nog meer ten volle uitspelen en zo onze krachten bundelen om de nodige middelen naar Limburg te krijgen voor verdere ontwikkeling van tewerkstelling, onderwijs, mobiliteit, cultuur, toerisme ... Of er ooit überhaupt een fusie komt? Tja, dat is materie voor de toekomst lijkt me.

15 keer bekeken0 reacties
  • Facebook CD&V Genk
  • CD&V Genk Twitter
  • CD&V Genk Instagram

© 2021 - CD&V Genk - Alle rechten voorbehouden - Op bepaalde beelden kunnen auteursrechten van kracht zijn. Fotografie: Stad Genk.