Zoeken
  • CD&V Genk

Sef Vergoosen: ‘Hoe kan je een team managen?’

Het werd een boeiende lezing door een interessante verteller. Hij sprak vanuit zijn ervaring als topcoach van oa KRC Genk, Al Jazira (VAE), Nagoya (Japan) en PSV Eindhoven.

Wat ik onthouden heb:

In een vereniging of team moet je eerst de strategie bepalen: wie zijn we en waar willen we naar toe. Je moet een structuur ontwikkelen waarin je functies en profielen uittekent. Bij het samenstellen van je team moet je de kwaliteiten zoeken en benutten. Wie op welke positie.

Je moet mensen in een vereniging gemotiveerd dingen laten doen (die jij vooropstelt) om samen een doel te bereiken. Als CD&V mogen we niet blijven stilzitten. We moeten nu werken aan 2024 met als doel: samen dingen doen. Dit moet gebeuren via een breed draagvlak en mag niet afhankelijk zijn van één of enkele personen.


Meneer Vergoossen, u bent op jonge leeftijd trainer geworden ?

Ik ben op 27-jarige leeftijd gestopt als voetballer omdat ik besefte dat er voor mij geen betaald voetbal weggelegd was. Het trainerschap is eerder toevallig begonnen. Ik zat nog op school toen ik bij de ploeg van de automobielfabriek (DAF) kon gaan spelen. Zij sloten zich aan bij het amateurvoetbal. Toen ze me vroegen om naast het voetballen ook trainer te worden, heb ik dat aanvaard want ik was ook al bezig met mijn trainersopleidingen. Ik had een diploma en een baan en dan ben ik hoofd-trainer geworden in het amateurvoetbal.


U bent dan in 1978 in VVV Venlo begonnen.

Ze hebben mij benaderd om assistent-coach te worden en tevens hoofd jeugd-opleiding. Daarna ben ik trainer geworden van het eerste elftal.


U bent lang in Nederlands Limburg blijven werken. Was u honkvast ?

Ik ben in totaal 11 jaar in VVV gebleven als hoofdtrainer en als hoofd van de jeugd-opleiding. In 1985 zijn we gepromoveerd naar de eredivisie en in ’89 terug gedegradeerd. Vervolgens ben ik 9 seizoenen in MVV Maastricht actief geweest ook als hoofdtrainer en daarna als technisch directeur. En in ’98 ben ik voor 3 jaar naar RODA JC uit Kerkrade getrokken. Met RODA hebben we de UEFA cup gespeeld en de KNVB beker gewonnen.


In 2001 bent u trainer geworden van KRC Genk. Dit was in km uitgedrukt ook niet ver van huis. Maar als ik goed naar je uiteenzetting geluisterd heb, was dat wel een heel andere cultuur .

Jos Vaesen van KRC Genk had contact genomen met Nol Hendrix, de grote man van RODA JC om mij los te weken. Dat is uiteindelijk gelukt. In januari was Johan Boskamp gestopt in KRC en hij werd opgevolgd door Pierre Denier. Ik kwam er inderdaad in een andere cultuur terecht. Heel aangenaam trouwens. Het was er professioneler. Ik moest me alleen bezighouden met het team. We zijn dan het eerste jaar kampioen gespeeld. Ik heb toen enkele spelers uit de jeugd gebruikt. Want de uitsprak: ’We zoeken eerst in onze eigen groentetuin’ , blijft me nog achtervolgen. We hadden toen een goed team met Sonck, Dagano, Skoko, Thijs en Zokora en er was een goede sfeer. Ook belangrijk om dat tikkeltje meer te bieden. Maar het Genk van nu heeft meer talent en voor de sfeer heeft Clement ook gezorgd.


Je volgende opdracht was in het Midden Oosten. Een heel andere cultuur ?

Ik heb nooit moeten solliciteren voor een job. De manager van Al Jazira heeft me gecontacteerd en toen ik in Abu Dhabi zat, is de manager van Nagoya Crampus, die me kende, langsgekomen om daar trainer te worden. Ze hadden iemand nodig om de club terug op te bouwen. Ik heb heel wat geleerd in die verschillende culturen. Bij Al Jazira was ik al blij als iedereen ongeveer op tijd op het veld stond. Maar als ze er waren, gingen ze er ook voor. Je moest wel rekening houden met de tijden voor het gebed. In Japan daarentegen was altijd iedereen present voor het afgesproken uur. Ze waren er heel gedisciplineerd.


Je laatste stap in je carrière was ook niet de minste ?

Toen ik in Japan zat, kon ik bijtekenen maar ik vond het eigenlijk genoeg geweest. Ik was 61 intussen en wilde een rustiger leven en wat meer tijd voor de familie. Ik ga niet met pensioen maar ik wil een rustiger job. Een tijdje later werd ik gecontacteerd door PSV Eindhoven. Koeman was er gestopt en de trainer die ze op het oog hadden, was niet vrij. Zo kwamen ze bij mij voor een interim opdracht. Als ze 2 jaar hadden aangeboden, had ik het niet gedaan. We zijn dan op het eind van dat seizoen kampioen gespeeld.


Wat doe je nu ?

Na PSV kwam Jos Vaesen bij me langs. Hij wilde dat ik KRC Genk zou doorlichten. “Daar heb je professionelen voor nodig”, heb ik hem gezegd. Maar hij wilde dat ik het deed. Ik moest de hele club doorlichten van jeugd tot eerste elftal e

n gesprekken voeren met alle andere mensen die aan de club verbonden waren: van de mevrouw aan de balie tot en met de terreinverzorgers. Het heeft 9 weken geduurd. Een van de conclusies was dat o.a. voorzitter Vaesen en verantwoordelijke Lemmens door hun drukke zakenleven niet genoeg tijd hadden voor de club. Er moest een professionele manager komen. Dirk Degraen is dan aangesteld samen met een professionele staf. Dat is heel goed geweest voor de club. Zie nu maar eens naar Erik Gerrits, dat is de juiste man op de juiste plaats. Genk is een volksclub en moet aanwezig zijn in de regio.

Ik geef vaak lezingen aan bedrijven, verenigingen en bijvoorbeeld aan leraars. Ik ben nog lid van de reviewcommissie van de KNVB en ik werk af en toe voor het vakblad ‘de voetbaltrainer’. Voor de rest spendeer ik meer tijd aan de familie en aan de kleinkinderen.

21 keer bekeken0 reacties
  • Facebook CD&V Genk
  • CD&V Genk Twitter
  • CD&V Genk Instagram

© 2021 - CD&V Genk - Alle rechten voorbehouden - Op bepaalde beelden kunnen auteursrechten van kracht zijn. Fotografie: Stad Genk.