top of page

Luc Herbots: “De waarden die we herontdekken, vasthouden voor de toekomst.”

In 1988 werd Luc Herbots tot priester gewijd. Na enkele jaren Rome werd hij kapelaan in Tongeren. Daarna is hij deken in Maasmechelen geworden. Maar ook in de katholieke kerk zijn er fusies. Genk werd zijn nieuwe stek. Herbots is nu deken van het hernieuwde dekenaat Genk. “De eerste kennismaking met de stad Genk was alvast heel positief”, benadrukt Luc Herbots.



De 56-jarige, geboren en getogen Runkstenaar, Luc Herbots, voelt zich als een vis in het water in Genk. Op 26 januari van dit ronde jaar werd hij aangesteld tot pastoor-moderator van Genk-Zuid én deken van het nieuwe dekenaat Genk. Nieuwe dekenaat? “Genk vormt sedert september vorig jaar, samen met As, Lanaken, Maasmechelen en Zutendaal, het nieuwe dekenaat Genk, waar ik momenteel dus de touwtjes in handen heb”, lacht EH Herbots.

Luc nam de koe bij de horens. Er werd gezorgd voor een kerkplek in het shoppingcenter van Genk. Dit initiatief werd omgedoopt tot “Zoekpunt”. Het gaat een contact- en infopunt worden voor praktische vragen, van kerkelijk huwelijk tot doop.

Deken Herbots droomde ervan om op 1 april (geen aprilgrap) te openen. “Dat hebben we noodgedwongen uitgesteld”, laat Herbots zich ontvallen. “We wachten tot de overheid voor de winkels in de Shopping (en elders) het licht terug op groen zet. Als de winkels heropenen, gaan ook wij van start aan de grote winkelas (Rootenstraat) van Genk waar dagelijks normalerwijze duizenden mensen passeren.


Meteen legt deken Herbots duidelijk uit wat dit “Zoekpunt” in feite inhoudt. “Het dient een ontmoetingspunt te worden waar je met Jan en alleman een open babbel kan hebben”, verhaalt de kersverse Genkenaar. “Maar het doet ook dienst als prikkelpunt. Via een groot scherm wordt het verstand van de mensen geprikkeld.” Herbots zegt het niet met zoveel woorden, maar hier wordt het pad “bewustwording” bewandeld. Bewustwording is bewustzijn ontwikkeling en een persoonlijke zoektocht. Je bent op zoek naar vragen waar je een antwoord op wil hebben om ‘verder te komen', om jezelf te ontwikkelen.

“Ons Zoekpunt wordt evenzo een infopunt”, haakt Herbots opnieuw in. “Een punt waar al je vragen over bidden, luisteren, lezen, schenken en vieren een antwoord zullen krijgen. Tot slot is het ook een winkelpunt. Je kan er terecht voor een zinvol geschenk.”

Dit project kan enkel slagen door de inzet van vele vrijwilligers. Moet het nog gezegd dat deken Luc Herbots nog vrijwilligers zoekt voor de permanentie: gelovige mensen met een luisterend oor en het hart op de juiste plaats.


Tuurlijk zou het geen Pasen worden zonder een paaswens van de nieuwe dekenale herder. De nood is aan de man, een virus houdt huis en niemand weet hoe dodelijk het voor het individu uitpakt, ook niet als je gezond bent. Logisch dus dat er maatregelen komen, die desalniettemin veel van een samenleving vragen. Iedereen voelt dit. Luc Herbots: “Ik onthoud, in al deze coronamiserie, de echte waarden van het leven. Ik hoop en ik wens dat we deze mooie waarden, die we nu herontdekken, kunnen vasthouden voor de toekomst.”


Deken Luc Herbots op YouTube


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page