Zoeken
  • CD&V Genk

Labiomista en de lokale gemeenschap hebben elkaar nodig

Labiomista - letterlijk een 'gemengd leven' - opent zijn deuren op het vroegere mijnterrein van Zwartberg. Deze ode aan het leven kwam tot stand in een samenwerking tussen kunstenaar Koen Vanmechelen en de stad Genk, met steun van Vlaanderen. Inwoners van Genk hebben gratis toegang tot eind oktober van dit jaar.


Vier jaar geleden werd de eerste steen gelegd, nu gaat Labiomista open voor het publiek. Op een heel leuke manier ontstond er een kruisbestuiving tussen kunst, wetenschap en (lokale) samenleving. 'Labiomista heeft de buurt nodig en andersom geldt dat ook', zegt buurtbewoonster Rita Saro. Maar Labiomista is vooral een uniek, nieuw, positief en hoopvol verhaal dat voortdurend evolueert, een mooi alternatief voor de toekomst in de jonge kosmopolitische stad Genk. Labiomista is een verbindend project, zegt kunstenaar Koen Vanmechelen. "De buurt wordt verbonden met de bezoekers, Genk wordt verbonden met de wereld en de natuur met de cultuur". "Diversiteit verklaart het heden en geeft de toekomst vorm" en die mening wordt ook gedeeld door burgemeester Wim Dries.

Labiomista is vanaf vandaag open, elke dag (behalve maandag) van 10.00 tot 19.00 en dit tot begin november. Je komt er binnen via de mooie Ark, op de hoek van Marcel Habetslaan en Meeuwerstraat in Zwartberg en passeert langs de vroegere directeurswoning, intussen omgedoopt tot OPUNDI, de open universiteit voor diversiteit met daarin een 'wonderkamer' en een 'bibliotheek van de collectieve kennis'. Voor je ligt dan het massief zwarte gebouw, de studio van Koen Vanmechelen met kleurrijke vogels uit de verschillende continenten, met een openluchtgalerij en met helemaal bovenop de verblijfplaats van twee majestueuze zeearenden. En dan loop je het park in over een pad van zowat anderhalve kilometer, een ontdekkingstocht waar je de dieren ontmoet die een belangrijke rol spelen in het werk van Koen en waar je oog in oog staat met de gigantische marmeren kop van de Cosmogolem, de natuur en de vijvers. Middenin bots je op het Labovopaviljoen met een amfitheater en het dna-boek van de kosmopolitische kip. Aan de overkant van de Meeuwerstraat ligt Nomadland, de verbinding met de buurt, waar je elke zondag terecht kan voor een hapje en een drankje in samenwerking met de buurt.Allemaal heel mooi en heel toegankelijk, wat de Britse kwaliteitskrant The Guardian ertoe verleidde om het project te betitelen als een 'alternatief natuurhistorisch museum'. Voor onze burgemeester is Labiomista niet alleen een belangrijk communityproject met grote betrokkenheid van de buurt, maar ook een voorbeeld hoe met voorrespect met het verleden kan gebouwd worden aan de toekomst van morgen.

27 keer bekeken0 reacties
  • Facebook CD&V Genk
  • CD&V Genk Twitter
  • CD&V Genk Instagram

© 2021 - CD&V Genk - Alle rechten voorbehouden - Op bepaalde beelden kunnen auteursrechten van kracht zijn. Fotografie: Stad Genk.