Interview met Miraise Bormans over de nieuwe bestemming van ‘De Kring’ in Waterschei

In Waterschei krijgt het bekende mijngebouw ‘De Kring’ een nieuwe bestemming. De eigenaars, familie Bormans-Gerrits, gaan er een nieuw woonproject bouwen. We namen contact op met mevrouw Miraise Bormans voor een interview. Op een woensdagnamiddag (het interview dateert van vóór de coronamaatregelen) werden we vriendelijk ontvangen bij haar thuis. Het werd een aangenaam gesprek over het Genkse verleden, het heden en de toekomst.Wanneer zijn jullie eigenaar geworden van ‘De Kring’?

In 1972 heeft mijn vader het pand gekocht. He doel was om dit als magazijn voor wand- en vloerbekleding te gebruiken, maar uiteindelijk is de zaak altijd kort bij ons thuis gebleven.


Welke functies had het gebouw voordat jullie het kochten?

‘De Kring’ werd in 1913 als ontmoetingshuis voor de parochie gebouwd omdat de bevolking rond de Genkse mijnen bleef stijgen. Daarna werd dit gebouw opgeëist door de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nadien is De Kring ook nog een klooster, school, kerk, clubhuis van vele verenigingen … geweest.


Hoe zal het nieuwe woonproject eruitzien?

In het totaal komen er 22 woningen. De ingang komt in de oude gevel. Via een binnenhof met tuin, waar ook het Mariabeeld komt te staan, komen er ingangen naar zes loften, zes appartementen en acht woningen. Het torengebouw krijgt dan ook nog twee woningen. De mensen kunnen ondergronds parkeren.


Heb je al reacties van de inwoners van Waterschei gehoord?

We hebben al veel positieve reacties gekregen. Meerdere mensen komen regelmatig kijken naar de evolutie van de bouwwerken.


Kan de buurt het project komen bewonderen in de vorm van een opening?

Laten we het project eerst realiseren en daarna pas vieren😊.


Bent u betrokken met Waterschei en met Genk?

Natuurlijk. Ons hart ligt in Waterschei. Vroeger kwamen we met onze zaak steeds in contact met mensen uit Waterschei en Genk.


Welke toekomstplannen heeft u nog?

We hopen dat we nog fijne momenten kunnen beleven met onze familie en als jonge grootouders kunnen genieten van ons eerste kleinkind. Daarnaast zullen we genoeg werk hebben met de realisatie van ‘De Kring’.


Hartelijk bedankt voor dit interview. We wensen u veel succes met het nieuwe woonproject ‘De Kring’. Wanneer de nieuwbouw klaar is, komen we graag nog eens kijken.


Wouter Warnants

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven