Zoeken
  • CD&V Genk

Het nationale voetbalteam (-23) van Malawi verbleef twee weken in Genk.

Van zondag 17 februari tot zondag 3 maart was het team van Malawi te gast in onze stad.

Bondscoach Ronny Vangeneugden, Genkenaar uit Gelieren, mocht van de FIFA een buitenlandse stage organiseren voor zijn jonge team. Ronny, die al twee jaar in Mamawi vertoeft, dacht dadelijk aan Genk omdat hij hier veel mensen kent. Malawi is één van de armste landen van Afrika.. Het was dan ook de FIFA, die niet alleen de bondscoach betaalt, maar ook zorgde voor het budget voor de stage. Deze jonge profs verdienen in Malawi een maandloon van 50 tot 130 euro. Vorig jaar is er in Genk een inzamelactie voor kleren en sportmateriaal georganiseerd. De Vlaamse regering betaalde de overtocht van een volle zeecontainer.

Toen de 25 voetballers, 8 mensen uit de staf en een delegatieleider die zondag uit het vliegtuig stapten, kwamen ze een voor hen totaal vreemde wereld binnen. Gelukkig viel het Belgische weer erg mee. De sponsor van OHL had voor trainingspakken en jassen gezorgd.

Het M Hotel (Peter Geurden) waar de ploeg zou verblijven, rekende een 11.11.11.- prijs aan. Het verblijf in het hotel aan de molenvijver viel erg in de smaak. Op Genk VV mochten ze twee weken gratis trainen en bussen Jacobs zorgde voor het vervoer. Om het team hier te begeleiden, deed Ronny een beroep op leden van het GJV-project, de sportraad en enkele gepensioneerden van Sint Lodewijk.

De jongens vielen van de ene verbazing in de andere. Hier rijden veel auto’s en ze hebben allemaal lichten. De mensen lopen mooi gekleed en ze zijn zo vriendelijk en behulpzaam. De teammanager filmde alles en interviewde iedereen die hij tegenkwam met zijn gsm. Daardoor waren hun belevenissen hot news in de kranten en op de radio in Malawi.

Ronny kent veel trainers en clubverantwoordelijken. Daardoor konden ze oefenwedstrijden spelen in STVV, OHL, GENK VV, Roda JC, Patro Maasmechelen en Sporting Hasselt. Ze wonnen er twee, verloren er twee en speelden twee keer gelijk. Spontaan kregen de spelers overal nieuw en gebruikt sportmateriaal. Na de wedstrijd op Genk VV, waar ze konden genieten van een warme maaltijd, brachten de spelers 5 sporttassen vol mee voor de jongens van Malawi.

Dinsdagavond werden ze ontvangen op het stadhuis. Burgemeester Wim Dries en Schepen van Sport Kathleen Parthoens heetten de delegatie welkom. Na toespraken van de schepen en van Ronny Vangeneugden nam de delegatieleider mr Rachid Ntelela het woord. Hij bedankte in het perfect Engels iedereen die hun verblijf zo aangenaam had gemaakt. Hij vond Genk een mooie en gezellige stad.

Toen ze zondagmiddag vertrokken, hadden ze meer koffers en sporttassen dan toen ze aankwamen. Alles wat ze hier gekregen hadden, moest natuurlijk mee.18 keer bekeken0 reacties
  • Facebook CD&V Genk
  • CD&V Genk Twitter
  • CD&V Genk Instagram

© 2021 - CD&V Genk - Alle rechten voorbehouden - Op bepaalde beelden kunnen auteursrechten van kracht zijn. Fotografie: Stad Genk.