Zoeken
  • CD&V Genk

Genker Geographic: Jorgo Kokkinidis

Bijgewerkt: 5 nov 2019

Dag Jorgo, het gaat je tegenwoordig nogal voor de wind. Maar vertel zelf eens voor wie de laatste jaren op een verre planeet woonde: wie is Jorgo Kokkinidis ?

Ik ben 32 jaar en Genkenaar. Tijdens mijn middelbare studies studeerde ik economie - moderne talen aan het college in Genk. Na mijn 18de wilde ik naar de filmschool, maar hier in de buurt was toen geen mogelijkheid. Ik heb dan marketing gedaan op de PXL.

Ben je daarna beginnen te werken ?

Ik ben eerst de halve wereld rondgetrokken als backpacker. Ik ben in Azië geweest, in Latijns Amerika, in IJsland en in Groenland. Ik herinner mij een fantastische reis die me van Kazachstan, over Oezbekistan naar Turkmenistan bracht, maar aan de grens van Afghanistan stopte die reis. Ik wilde geen 'nine-to-five-job' en heb een broertje dood aan routinewerk. Het ondernemen zit me in het bloed. Zo heb ik bijvoorbeeld gedurende drie jaar twee webshops gerund en nadien verkocht.


Wat heb je vervolgens gedaan ?

Tijdens al mijn reizen heb ik ongelofelijk veel mooie dingen gezien. Dat was voor mij een aanleiding om mijzelf te gaan toeleggen op film en fotografie.


Je hebt ooit een filmpje op Youtube gezet om jouw stad Genk te promoten.

Ja, maar dat zou ik nu zo nooit meer maken. Ik wilde eigenlijk mijn drone leren kennen en gebruiken. Dus waarom geen filmpje maken over mooie plaatsen in Genk. Maar achteraf bekeken was dit veel te ‘gemaakt’. Ik denk dat dit voor elke creatief wel zo is: zodra iets 'af' is wil je dadelijk ook weer anders doen.


In 2018 won je plots een prestigieuze beloning voor één van je photo's?

Op één van mijn reizen door Azië was ik in Myanmar. Ik zag ’s morgens vroeg een mooi tafereel: een blootsvoets werkende vrouw op een veld. Het licht en de kleuren waren prachtig. Het werd een heel spontane foto. Ik hou ook niet van geposeerde foto’s. Ik heb die foto achteraf ingestuurd voor een wedstrijd van National Geographic. Tot mijn verbazing werd ik genomineerd en won ik uiteindelijk deze prijs. Ook dit jaar ben ik weer genomineerd met twee foto’s: een foto van fietsen door het water in Bokrijk en een foto van een blinde man in Congo.Je bent dit jaar in Congo geweest met de bedoeling daar een film op te nemen. Hoe begin je aan zo een onderneming?

‘Losing sight’ is een docufilm geworden over vermijdbare blindheid. Over heel de wereld zijn er 36 miljoen mensen die daaraan lijden daarvan in Congo alleen al 770.000. Ik lijd zelf aan die oogziekte (keratoconus, een verdunning en verbuiging van het hoornvlies), maar met aangepaste lenzen is mijn zicht wel in orde. Ik heb me vaak afgevraagd: wat als ik in een ontwikkelingsland was geboren ?

Na een half jaar voorbereiding reisden we in juni 2019 met drie mensen naar Congo. We hadden een budget van 22.500 euro, bijeengekregen met crowdfunding en sponsors. In totaal werkten er 7 mensen aan de film. Als je dan ons budget ziet weet je dat we ook met onze centen heel creatief moesten omgaan. Ik heb mezelf bijvoorbeeld niet betaald voor al die uren werk.


Waar en wanneer kunnen wij die film zien ?

Op vrijdag 29 november 2019 vertonen we 'Losing Sight' in première op C-Mine. We vragen 15 euro inkom en heel de opbrengst gaat naar ‘Light for he world Belgium’. Je kan tickets bestellen on www.losingsight.org


Je bent wel een heel creatief persoon. Wat ga je nu doen ? Heb je al plannen ?

Toch noem ik mezelf niet echt creatief maar meer een 'doener'. Ik heb zelden vaste plannen maar ik lees veel en denk voortdurend na over bepaalde thema’s. Ik werk in het weekend voor TVL met de bedoeling mij toe te leggen op reportages. Zo heb ik onlangs een 'repo' gemaakt over het asielcentrum in Grote Spouwen. Drie dagen per week geef ik les op Syntra. Tussendoor doe ik ook freelance opdrachten. Misschien ga ik nog eens terug naar Congo en maak ik een fotografisch portret. Ik wil ook met de film naar de filmfestivals trekken. Weet je, je moet proactief zijn en niet in je zetel zitten wachten tot er iets verandert want dan gebeurt er niets...

68 keer bekeken0 reacties
  • Facebook CD&V Genk
  • CD&V Genk Twitter
  • CD&V Genk Instagram

© 2021 - CD&V Genk - Alle rechten voorbehouden - Op bepaalde beelden kunnen auteursrechten van kracht zijn. Fotografie: Stad Genk.