Zoeken
  • Luc Balcer

Feestelijk jaar voor Piet Stockmans: hij wordt 80 en zijn atelier op C-mine bestaat al 10 jaarDit jaar is het dubbel feest voor Piet Stockmans: hijzelf mag 80 kaarsjes uitblazen, zijn atelier op C-mine bestaat al 10 jaar. Naar aanleiding van deze feestelijkheden konden we een interview afnemen met meneer Stockmans in zijn atelier.


Beste meneer Stockmans, hoe kijkt u aan naar dit jaar?

Op 8 mei bestaat mijn atelier hier op C-mine 10 jaar, dat is het moment om mijn functie als verantwoordelijke van vormgeving door te geven aan mijn schoonzoon Frank Claesen. Vanaf dan zal 'Piet Stockmans' niet meer 'mijn merk' zijn.


U bent geboren in Leopoldsburg, waarom bent u naar Genk verhuisd?

In 1969 ben ik beginnen les te geven aan het hoger kunstonderwijs in Genk, nu Luca School of Arts, als docent industriële vormgeving. Ik heb hier 29 jaar lesgegeven. Daarnaast gaf ik ook les in Maastricht, dus zocht ik een plek om te wonen dicht bij mijn jobs.


In 2010 bent u dan met een atelier begonnen op C-mine, waarom hier?

De site van C-mine staat voor creativiteit en toerisme, de realisatie van dit atelier helpt hier zeker aan mee.


Hoe komt het dat u in 2001 een tribune heeft gebouwd voor de scouts van Genk-Centrum?

Toen ik 60 jaar werd, vroeg de stad aan mij om een kunstwerk in het centrum te realiseren. In overleg met de scouts kwamen we op het idee om iets te maken dat meer leven op het plein moest brengen én dat kinderen moest aanspreken. We hebben dan ‘de billen’ van de leden en leiding gebruikt om de afdruk te maken. Vandaag zijn trouwens nieuwe afdrukken van de huidige leiding gemaakt om enkele beschadigde exemplaren te vervangen.


Hoe is uw band met de stad Genk?

In het algemeen heb ik een goede band met de stad. Soms wil ik wel sneller vooruit gaan met een project en dan word ik wat ongeduldig. Ik ben trouwens samen met de stad op een nieuw initiatief aan het broeden om C-mine nog meer ‘body’ te geven.


Waar verblijft u het liefst in Genk?

Vroeger wandelde ik graag in de bossen achter het KRC Genk-stadion of rond het vliegveld van Zwartberg. De laatste jaren ontspan ik meestal rond de omgeving van C-mine.


Als u terugkijkt op uw lange carrière, wat zijn dan de mooiste momenten?

Ik heb verschillende mooie momenten gekend, bijvoorbeeld dat ik in 1995 Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen mocht zijn. Maar ik moet zeggen dat het realiseren van een project even mooi is als het project tonen aan het publiek. ‘De voorbereiding van de reis is even interessant als de reis zelf’.


Welke boodschap wilt u de Genkenaar nog meegeven?

Alle Genkenaren zijn welkom om dit atelier te bezoeken. Ze zullen merken dat dit één van de stilste plaatsen in Genk is.

0 keer bekeken0 reacties
  • Facebook CD&V Genk
  • CD&V Genk Twitter
  • CD&V Genk Instagram

© 2021 - CD&V Genk - Alle rechten voorbehouden - Op bepaalde beelden kunnen auteursrechten van kracht zijn. Fotografie: Stad Genk.