Zoeken
  • CD&V Genk

Erik Gerits: "Ik wil niet CEO genoemd worden maar teamleader van het extra-sportieve."

Een interview doen met Erik is heel simpel: als hij zich kan vrijmaken, hoef je eigenlijk maar één vraag te stellen. Vol passie vertelt hij over zijn KRC Genk. Wij vroegen hem welke gevoelens de laatste maanden overheersen...


Stress is zijn antwoord. Ik doe alles heel graag, maar er komt veel spanning bij kijken. Om te beginnen was er de Europaleague wedstrijd tegen Besiktas uit Istanboel. Heel veel allochtone jongeren lopen rond met shirts van Juventus, Barcelona, de Turkse topclubs enz. Je ziet er te weinig met een shirt van KRC terwijl ze meestal toch hier geboren zijn en hier wonen. Wij willen groeien met de club en als we die jongeren willen bereiken moeten we dit moment aangrijpen om die gezinnen ook in het stadion te krijgen. We hebben dan beslist om in samenwerking met enkele verenigingen kaarten beschikbaar te stellen voor die specifieke groep. We hebben extra veiligheidsmaatregelen getroffen en tijdens de wedstrijd verliep alles rustig. Na de wedstrijd zijn er enkele incidenten geweest . Er werd een cordon ingesteld door de politie ter hoogte van het spoor zodat niemand nog aan de overkant kon geraken. Ook onze regelmatige supporters niet die daar hun auto hadden staan. Toen hebben we gezien dat in de weken ervoor heel wat racistische opmerkingen verschenen o.a. op de sociale media omdat we hen die kaarten hadden gegund. Er werd ons ook verweten dat we dit gedaan hadden vlak voor de verkiezingen om er munt uit te slaan. Bepaalde politieke partijen hebben nog olie op het vuur gegooid. Dit heeft enorm aan mij gevreten.
Ten tweede hebben we getracht onze spelerskern bij elkaar te houden. Dat heeft veel tijd en inspanning gekost. Het is ons gelukt behalve bij Pozuelo. Dat was een nachtmerrie die bijna een maand geduurd heeft. Gelukkig is dit achteraf allemaal goed gekomen.

Ook het dossier propere handen hebben we gehad. Op een morgen verwittigde de conciërge mij dat de politie mij wilde spreken. Ze vertelde me dat er een onderzoek was ingesteld naar witwaspraktijken. Ze waren heel vriendelijk en we hebben onze medewerking verleend. Dat werd allemaal breed uitgesmeerd in de media terwijl het bij ons eigenlijk maar ging over twee facturen die correct in de boekhouding stonden weergegeven. Dat was voor mijn tijd. Toch was er een beetje paniek.


Dan kwam de BBI aankloppen. Wij zijn de laatste vzw onder de clubs en wij maken winst die terug in de club geïnvesteerd wordt. Zij wilden dat we vennootschaps-belasting betaalden, één derde van onze winst. Maar wij zijn een vzw, we hebben geen rijke sjeik die veel geld in onze club stopt. Wij zijn een volksclub.

Hier kruipt zoveel tijd en stress in en tegelijkertijd zijn we de ploeg voor volgend seizoen aan het voorbereiden.


Hoe komt het dat het dit seizoen zo goed gaat? Wie of wat zijn de bepalende factoren?

Veel mensen. Onze organisatie kan je vergelijken met een ketting die bestaat uit veel schakels. Hoe beter uw schakels functioneren hoe beter uw ketting kan draaien. Het begint met de trainer, de technische staf en de spelers. De trainer past volledig in ons DNA. Ik sta heel dicht bij onze Raad van Bestuur en daar heb ik gezegd dat Clement de ideale trainer voor Genk zou zijn. Ook onze ploeg samenhouden was heel belangrijk. Ik doe mee de onderhandelingen en ik kan vertellen hoe moeilijk dat was en dan nog enkele nieuwe spelers binnenhalen. Ook de medische staf levert fantastisch werk. Alle puzzelstukken moeten in elkaar passen. Onze mediaman bepaalde ook de strategie om niet over de titel te praten en iedereen houdt zich daar aan. Maar ook de hele organisatie staat op punt met Dimitri de Condé en Dirk Schoofs. Ik wil ook niet CEO genoemd worden. Ik ben een teamleader, teamleader van het extra-sportieve. Ik wil dat iedereen er veel passie insteekt. Veel motivatie en ik moet het voorbeeld geven.


Zijn er skills en vaardigheden die je uit je vorige job als schepen en deputé hebt kunnen meenemen naar deze job?

Doordat ik schepen en deputé geweest ben, heb ik de kans gekregen om Algemeen Directeur te worden. Ik was daarvoor al Directeur Organisatie en we hebben altijd alles samen gedaan. Het wij-gevoel, samen Genk. Ik ben blij dat de CD&V dat wij-gevoel ook heeft overgenomen. Als deputé heb ik onmiddellijk de banden hersteld met de universiteit, met de LRM en met de werkgeversorganisaties. Ik heb al die mensen terug samengebracht en gezegd dat als we Limburg willen versterken we dat samen moeten doen. Ik kon dat alleen maar omdat ik mij omringd had met mensen met de kennis die ik zelf niet heb. Die mensen hebben mij ondersteund en naar een hoger niveau gebracht. Dat was de Raad van Bestuur van KRC ook opgevallen.

61 keer bekeken0 reacties
  • Facebook CD&V Genk
  • CD&V Genk Twitter
  • CD&V Genk Instagram

© 2021 - CD&V Genk - Alle rechten voorbehouden - Op bepaalde beelden kunnen auteursrechten van kracht zijn. Fotografie: Stad Genk.